www.autobusy.org
ROXET Music club

V Pardubickém kraji leží asi čtyři kilometry severně od města Choceň vesnice Skořenice s cca 400 stálými obyvateli. Tato vesnice oplývá vskutku kvalitní občanskou vybaveností, nalezneme zde obecní úřad, kostel, konzum, hospodu, v případě potřeby lze použít dokonce i místní telefonní budku. Přestože je tato obec dostupná pěšky z Chocně řádově během jedné hodiny, pro ty línější výletníky existuje alternativa v podobě autobusové linky ZDO č. 660 572, jedoucí do Skořenic v pracovních dnech pěti páry spojů.


Víkendová skořenická náves s odstavenými kloubovými autobusy (18. 6. 2011)

Z dopravního hlediska mohou Skořenice nabídnout mnohem více, než několik spojů do Chocně či Kostelce nad Orlicí. O vybraných pátcích a takřka každou sobotu ožívají, neboť se zde, krom již zmíněných institucí, jako kostel či hospoda, nachází v širém okolí známý ROXET Music club (www.roxet.eu). Zatímco pro naprostou většinu lidí dopravou nepoznamenaných bude tento podnik zajímavější spíše z kulturního a společenského hlediska, ani ti ostatní nepřijdou zkrátka. Protože o víkendech do Skořenic nejede z veřejné dopravy a ani kolo, a několik málo otrlejších jedinců, ochotných na diskotéku dorazit pěšky, by ROXETu příliš velké příjmy nezajistilo, klub si sváží své zákazníky na vlastní pěst.


Některé autobusy si už nezahrají ani na discobus (26. 6. 2010)

ROXET provozuje celkem pět "linek" (nejedná se o licencovanou linkovou dopravu, jízdní řády proto nejsou k nalezení ani na zastávkách, ani v Celostátním informačním systému), svážející klienty z širého okolí. Přesný rozpis trasy a časy odjezdů lze nalézt na stránkách ROXETu, za zmínku stojí, že discobusy nevynechávají téměř žádné větší sídlo v okolí a krom těch největších (krajských) měst, jako jsou Pardubice či Hradec Králové, obsluhují též např. Rychnov nad Kněžnou, Holice, Svitavy, Litomyšl, Vysoké Mýto, Libchavy, Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou, a samozřejmě Choceň.


Schéma discobusů (2011)

Zatímco v některých městech discobusy zajíždí přímo až na autobusové (Svitavy, Holice) či železniční (Pardubice) nádraží, v menších obcích zastavují ve standardních zastávkách linkových autobsů (Cerekvice nad Loučnou), jinde obsluhují přímo samotné centrum města (Litomyšl, Choceň), kam jinak žádný autobus nezajíždí, případně zastaví v těsné blízkosti autobusového nádraží (Sloupnice) aniž by ho obsloužil. Některé zastávky jsou voleny tak, aby vůz nevykonával příliš velkou zajížďku (Kostelec nad Orlicí), proto může mít přespolní cestující s jejich hledáním problém (př. Hradec Králové, Benešova třída, KATA = Hradec Králové, Velkopopovická).


Autobus na královehradecké lince ve výchozí zastávce "HK, Benešova třída, Kata" (26. 6. 2010)

Do discobusů se nastupuje předními či všemi dveřmi, v závislosti na obsazení autobusu a počtu cestujících na zastávce. V případě nástupu předními dveřmi provádí prvotní filtraci potenciálních cestujících řidič autobusu - respektive žádného vyloučení z přepravy jsem svědkem nebyl, nicméně cestující ve věku 40 a více let budou nejspíše budit pochybnosti, zda skutečně jedou na diskotétku. Logicky je během svozu vyloučen výstup z autobusu jinde, než u ROXETu, podobně je při rozvozu (první vlna autobusů odjíždí ve 2, druhá ve 3.30 hod.) zakázán v nácestných zastávkách nástup cestujících. Otevře-li ale řidič všechny otvory, ve výstupu nikdo bránit nebude - nejčastěji se tak stává ve frekventovanějších zastávkách, např. Litomyšl, Choceň či Holice.


Pardubický spoj svou cestu začíná u místní železniční stanice (18. 6. 2011)

Turnusová potřeba jsou tři kloubové autobusy, přičemž oběhy jsou postaveny tak, že autobusy mezi jednotlivými spoji přejíždí - konkrétné vůz ze spoje z Častolovic (1) přejíždí na linku z Hradce (5), vůz z Litomyšle a Svitav (4) přejíždí na libchavskou (2) linku, a poslední pořadí zahajuje jízdu ve Vysokém Mýtě (část l. 4, která je ve skutečnosti obsluhována samostatným autobusem) po kterém následuje spoj z Pardubic (3). Linky nejsou nijak očíslovány, čísla jsem volil sám a vychází z pořadí, v jakém jsou na webových stránkách ROXETu seřazeny jízdní řády. Oběhy vozidel při nočním rozvozu mi známy nejsou, avšak i noční provoz vyžaduje tři nasazené autobusy.


Neprovozní Karosa C 744, původem z ČSAD Praha (18. 6. 2011)

Jakými vozy je zajišťován provoz? Naprosto nezbytné jsou kloubové autobusy - takřka všechny linky jsou v závěrečném úseku své trasy zcela přeplněny a v zájmu ROXETu je dovézt k diskotéce co nejvíce zákazníků. Zároveň český trh vyřazenými kloubovými vozy příliš neoplývá, a proto se ve Skořenicích postupem času utvořil zajímavý skanzen kloubových autobusů z nejrůznějších koutů republiky.

RZtyp vozuex dopravce
ex MBA 14-21Karosa B 741Transcentrum Bus
1E6 0863Karosa C 744ČSAD Praha
3E4 0776Karosa C 744ČSAD Kyjov, HOA 12-84
3E4 07861Karosa B 741Dopravní podnik Ostrava, ev.č. 4222
3E4 0807Karosa B 941BORS Břeclav, BVA 83-81
3E4 0819Karosa C 744Veolia Transport Morava, OVB 07-19
2Karosa B 741Dopravní podnik hl.m. Prahy, ev.č. 6022

1) – zlikvidován 2011
2) – zlikvidován 2010

Závěrem několik slov k vozovému parku. B 741 ex Transcentrum bus se pozvolna rozebírá a slouží jako zásobárna náhradních dílů pro ostatní provozní autobusy, C 744 v "podnikovém" nátěru sice není označena RZ, nicméně v provozu se s ní nadále počítá. Vůz ex 4222 DPO byl v roce 2010 v aktivním provozu, avšak během letošního roku byl zlikvidován. Zbylé tři autobusy jsou plně provozní a v současnosti zajišťují provoz discobusů pouze ony.


Nástup cestujících na náměstí v Chocni do tehdy posledního večerního spoje k ROXETu (26. 6. 2010)

text, fotografie: © Radek Kolář
poslední revize: 26. 6. 2011